Συμβουλές για καλή φυσική κατάσταση στο γραφείο
Μόλις αρχίσετε να κουράζεστε, κάντε ένα ολιγόλεπτο διάλλειμα και περπατήστε λίγο για να ξεμουδιάσετε. Η κίνηση αναζωογονεί και ανεβάζει την απόδοση σας. Πιείτε αρκετό νερό.
Πτερνιαία άκανθα
Περπατείστε με μεγάλα βήματα και ίσως λίγο πιο γρήγορα απ΄ότι πριν γιατί έτσι καταπονείται λιγότερο το πέλμα. Προσοχή στα υποδήματα. Αποφύγετε παντόφλες σαγιονάρες και τσόκαρα. Αλλάξτε τακτικά υποδήματα τα οποία πρέπει να εφαρμόζουν αρμονικά στο πόδι. Μετά από καταπόνηση κάντε ψυχρά ποδόλουτρα σε αλατόνερο. Αν πρέπει να βαδίσετε και πονάτε, κάντε συχνά διαλλείματα. Αδυνάτισμα για τους υπέρβαρους, προσοχή στην απότομη αύξηση του βάρους για τις έγκυες.
Χρήσιμες συμβουλές για την πρόληψη του πόνου της μέσης
Αποφύγετε την ίδια στάση για μεγάλο χρονικό διάστημα. Στο γραφείο επιλέξτε ανατομική κινητή καρέκλα, με προσκέφαλο κατά προτίμηση. Αν η καρέκλα είναι άβολη, συνήθως ένα μαξιλαράκι μέσης (κυλινδρικό ή επίπεδο λεπτό) μπορεί να προσφέρει ικανοποιητική στήριξη πίσω μας. Αν νιώσετε κούραση στη μέση το μετακινείτε λίγο προς τα πάνω ή προς τα κάτω.
Αποφύγετε τις απότομες και σύνθετες κινήσεις καθώς μετακινείτε ή τοποθετείτε αντικείμενα. Όταν απαιτείται σκύψιμο προς τα εμπρός, ακουμπήστε κάπου με το ένα χέρι ή ακουμπήστε το πόδι σε σκαμνάκι, ώστε η μέση να μη δέχεται όλο το βάρος. Λυγίστε τα γόνατα ώστε να μη λυγίσει η μέση. Συνιστώνται αθλητικές δραστηριότητες όπως κολύμπι και ασκήσεις γυμναστικής δαπέδου.
Φροντίστε να κοιμάστε σε στρώμα που να στηρίζει το σώμα ευνοώντας μια άνετη ανάπαυση. Φοράτε παπούτσια μαλακά και χαμηλά, με ελαστική σόλα (όπως τα αθλητικά). Φροντίστε να διατηρείτε ιδανικό το βάρος σας
Χρήσιμες συμβουλές για πρόληψη τραυματισμού σε αθλητές
Προθέρμανση
Το ‘’ζέσταμα’’ των αθλητών διακρίνεται σε γενικό και ειδικό. Η γενική προθέρμανση περιλαμβάνει γενικές ασκήσεις μεγάλων μυϊκών ομάδων, που έχουν σαν στόχο να αυξήσουν τη θερμοκρασία του σώματος και με αυτό το τρόπο να βελτιώσουν τη κυκλοφορία του αίματος. Η ειδική συγκεντρώνεται στη περιοχή που θα επιβαρυνθεί περισσότερο από τη συγκεκριμένη προπόνηση περιλαμβάνοντας κυρίως ασκήσεις που αφορούν τη πρωταγωνίστρια μυϊκή ομάδα.
Διατάσεις
Οι διατάσεις βελτιώνουν την ευκαμψία η οποία αποτελεί βασικό παράγοντα πρόληψης τραυματισμού. Η κύρια διάκριση μεταξύ των διατάσεων είναι μεταξύ παθητικών και ενεργητικών. Η ενεργητική διάταση γίνεται από τον ίδιο τον αθλητή ο οποίος συμμετέχει ενεργά στη επιμήκυνση των μαλακών μορίων. Παθητική ονομάζεται η διάταση η οποία πραγματοποιείται με τη βοήθεια συναθλούμενου ή μηχανήματος.
Αποθεραπεία
Αποθεραπεία είναι η επιστροφή του αθλητή στα πριν από τη προσπάθεια φυσικά επίπεδα. Μετά από μια έντονη προσπάθεια, στους μύες συγκεντρώνονται πολλά μεταβολικά παράγωγα και κυρίως γαλακτικό οξύ. Για να μπορέσει να εξακολουθήσει ανάκτηση πρέπει τα παράγωγα να απομακρυνθούν. Αυτό μπορεί να γίνει με δυο τρόπους, παθητική αποθεραπεία δηλάδη με μαλάξεις ή υδρομασάζ και ενεργητική όπως για παράδειγμα τζόκινγκ, ήπια άσκηση και διατάσεις.
Συμβουλές για σωστή θέση σώματος μπροστά στον υπολογιστή
Το βασικότερο είναι να χρησιμοποιούμε μια καλή εργονομική καρέκλα, που να προσφέρει τη σωστή στήριξη της σπονδυλικής στήλης.
Τα γόνατα θα πρέπει να βρίσκονται στις 90 μοίρες και να μη ξεπερνάνε το ύψος των ισχίων. Eπίσης, τα πέλματα θα πρέπει να εφάπτονται με το έδαφος.
Η λεκάνη πρέπει να ακουμπά την πλάτη της καρέκλας και επίσης είναι απαραίτητο η οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης να δημιουργεί τη φυσιολογική ανατομική της θέση. Αν η καρέκλα δεν έχει υποστήριξη μέσης, βάζουμε ένα μικρό μαξιλαράκι στην οσφυική μοίρα.
Οι ώμοι πρέπει να είναι προς τα πίσω για να μη δημιουργηθεί κυφωτικό πρότυπο.
Ο αυχένας δεν πρέπει να προβάλλει προς τα εμπρός.
Το ύψος του γραφείου πρέπει να αφήνει τους αγκώνες να σχηματίζουν 90 μοίρες κάμψη.
Tο πληκτρολόγιο να είναι κοντά στο σώμα και η χρήση να γίνεται χωρίς κάμψη της κεφαλής, αλλά μόνο των ματιών.
Η οθόνη να είναι ακριβώς στο κέντρο και μια έχει μια μικρή κλίση προς τα χαμηλά.
Η καρέκλα να είναι πολύ κοντά στο γραφείο.
Ξεκουράζουμε τα χέρια μας στα μπράτσα της καρέκλας, γιατί έτσι μειώνεται το φορτίο βάρους και τόσο η μέση μας όσο και ο αυχένας μας δεν δέχονται μεγάλη πίεση.
Όσο αναπαυτικό και να είναι το κάθισμα εργασίας μας, δεν πρέπει να είμαστε καθηλωμένοι για πολλή ώρα σε αυτό. Προσπαθούμε, λοιπόν, ανά τακτά χρονικά διαστήματα να σηκωνόμαστε και να περπατάμε για λίγο, ώστε να ξεπιαστούμε.
Συμβουλές για πρόληψη Αυχεναλγίας
Οι παρακάτω οδηγίες είναι χρήσιμες για αποφυγή μελλοντικής πρόκλησης αυχενικού συνδρόμου αλλά και για όσους ήδη πάσχουν από αυχενικό σύνδρομο προκειμένου να απαλύνουν τα ενοχλήματα και να μην επιδεινωθεί το πρόβλημα.
- Περπατάμε με το κεφάλι ψηλά και όχι καμπουριαστά.
- Αναπνέουμε καλά και βαθιά. Δυστυχώς, η αναπνοή του στρεσαρισμένου σύγχρονου ανθρώπου είναι μικρή και γρήγορη με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται οι αναπνευστικοί μύες του αυχένα.
- Αποφεύγουμε να σηκώνουμε βάρη και δεν κρεμάμε βαριές τσάντες στον ώμο. Ακόμη, για τα ψώνια μας χρησιμοποιούμε καροτσάκι με ρόδες.
- Τα αντικείμενα που βρίσκονται στο γραφείο μας πρέπει να είναι σε απόσταση όχι μεγαλύτερη από 35 εκ., ώστε να μην τεντωνόμαστε κάθε φορά που θέλουμε να τα χρησιμοποιήσουμε.
- Όταν στεκόμαστε όρθιοι για αρκετη ώρα φροντίζουμε το αφτί,ο ώμος,το ισχίο και το γόνατό μας να βρίσκονται στην ίδια ευθεία.
- Αποφεύγουμε όσο μπορούμε τις ψυχικές εντάσεις, γιατί αυξάνουν τη μυϊκή ένταση και φυσικά τον πόνο.
- Όταν αισθανόμαστε καλά και δεν έχουμε κρίσεις αυχεναλγίας, γυμναζόμαστε. Η σωστή μάλιστα εκγύμναση των μυών του αυχένα θα μας εξασφαλίσει καλή στατική ισορροπία του μυϊκού συστήματος.
- Αν υποφέρουμε από αυχενικό σύνδρομο, αποφεύγουμε τα σπορ που απαιτούν ένταση κινήσεων όπως είναι το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ, βόλεϊ, τένις κ.λπ., γιατί αυξάνουν τη μυϊκή ένταση και φυσικά τον πόνο.
- Έχει αποδειχθεί ότι εκείνοι που κοιμούνται καλά το βράδυ έχουν λιγότερες ενοχλήσεις την ημέρα. Ένα κακό μαξιλάρι μπορεί να προκαλέσει αυχενικά σύνδρομα ή και να επιδεινώσει ήδη υπάρχοντα. Καλό μαξιλάρι είναι αυτό που καλύπτει τον κενό χώρο μεταξύ ώμου και αφτιού όταν κοιμόμαστε στο πλάι. Το στρώμα επίσης πρέπει να είναι ορθοπεδικό και να υποδέχεται ομαλά τις καμπύλες του σώματός μας.
Συμβουλές για άτομα με Οστεοπόρωση
Το κάπνισμα επηρεάζει τις ορμόνες και μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εκδήλωσης οστεοπόρωσης. Συνιστάται η διακοπή του καπνίσματος. Η υπερβολική κατανάλωση αλκοολ επίσης επηρεάζει την παραγωγή των οστών. Η μέγιστη κατανάλωση που συνιστάται είναι: 2 ποτήρια την ημέρα για την γυναίκα και 3-4 για τον άντρα.
Η άσκηση είναι το Α και το Ω για άτομα με οστεοπόρωση αφού θα βοηθήσει στην ενδυνάμωση των οστών, στη διατήρηση της μυικής δύναμης και στην βελτίωση της ισορροπίας που μειώνει τον κίνδυνο πτώσεων και καταγμάτων.
Επίσης η σωστή διατροφή μετράει αρκετά και πρέπει να περιλαμβάνει την κατάλληλη ποσότητα ασβεστίου.
Συμβουλές για άτομα με Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα
Στα αρχικά στάδια η αντιμετώπιση είναι συντηρητική, με ξεκούραση, νάρθηκα και αντιφλεγμονώδη φάρμακα.
Αν η καθημερινή εργασία καταπονεί τον καρπό, καλό είναι να κάνει κανείς διαλείμματα για ξεκούραση. Ορισμένες φορές η εφαρμογή ψυχρού επιθέματος με μια παγοκύστη βοηθάει.
Ο νάρθηκας ακινητοποιεί τον καρπό, ιδίως το βράδυ, που τα συμπτώματα είναι ενοχλητικά.
Τέλος χρησιμοποιούνται απλά παυσίπονα και αντιφλεγμονώδη, όταν ο πόνος είναι έντονος. Ορισμένες φορές χρησιμοποιούνται εγχύσεις κορτιζόνης τοπικά στην περιοχή.
Συμβουλές για άτομα με Τενοντίτιδα
Άσκηση
Με την κατάλληλη γυμναστική δυναμώνουν οι μύες, γεγονός που βοηθά τις αρθρώσεις και τους τένοντες και τους καθιστά λιγότερο ευάλωτους σε τραυματισμούς.
Ξεκούραση
Όταν εργάζεστε πολλή ώρα ή κάνετε προπόνηση, ξεκουράζετε συχνά τις αρθρώσεις σας κάνοντας διατάσεις.
Προσοχή στο βάρος
Χάστε τα περιττά κιλά και μην σηκώνετε πολλά βάρη. Θα ξαλαφρώσετε τους τένοντές σας.
Επίσης ξεκουράστε τη άρθρωση και βάλτε πάγο ή ψυκτική κρέμα στην περιοχή για 10 λεπτά 3-4 φορές την ημέρα, ώστε να περιορίσετε τον πόνο και το πρήξιμο. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε ελαστικό επίδεσμο και να πάρετε κάποια παυσίπονα.
Συμβουλές για άτομα με Πλατυποδία
Μερικές ασκήσεις για την αντιμετώπιση της πλατυποδίας είναι:
1. Βαδίστε ακουμπώντας στην εξωτερική πλευρά των ποδιών (ανάσπαση έσω χείλους).
2. Βαδίστε στις μύτες των ποδιών (πελματιαία κάμψη).
3. Βαδίστε στις πτέρνες (ραχιαία κάμψη).
4. Πιάστε με τα δάκτυλα των ποδιών αντικείμενα όπως μολύβια ή πετσέτες (σύλληψη αντικειμένων).
5. Κρατήστε ισορροπία από όρθια θέση στο ένα πόδι. Επαναλάβετε και στο άλλο πόδι (ιδιοδεκτικότητα).
Συμβουλές για άτομα με Οστεοαρθρίτιδα
- Απώλεια Σωματικού Βάρους
Για κάθε επιπλέον κιλό σωματικού βάρους ασκείται πίεση ισοδύναμη με 4 κιλά στο γόνατο και 6 στο ισχίο. Με το επιπλέον βάρος ασκούνται μεγαλύτερες πίεσης στην άρθρωση κάνοντας την πιο ευάλωτη στους τραυματισμούς.Αυτή η μηχανική επιβάρυνση είναι μέρος του προβλήματος. Ο λιπώδης ιστός παράγει πρωτεΐνες , που ονομάζονται κυτταροκίνες, που προάγουν φλεγμονή σε όλο το σώμα. Στις αρθρώσεις οι κυτταροκίνες καταστρέφουν την άρθρωση αλλοιώνοντας τα χονδροκύτταρα. Σε ένα μη υπέρβαρο άτομο η απώλεια μερικών κιλών, μειώνει την πίεση και την φλεγμονή στην άρθρωση μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο εμφάνισης οστεοαρθρίτιδας στο μισό.
- Έλεγχος Σακχάρου Αίματος
Τελευταίες μελέτες δείχνουν ότι ο Σακχαρώδης Διαβήτης είναι παράγοντας κινδύνου για την εμφάνιση οστεοαρθρίτιδας. Ο λόγος είναι ότι το αυξημένο σάκχαρο προκαλεί μόρια που κάνουν τον αρθρικό χόνδρο πιο σκληρό και ευάλωτο στην μηχανική πίεση. Ο Σακχαρώδης Διαβήτης προκαλεί φλεγμονή που οδηγεί στην απώλεια του χόνδρου.
- Μείνετε Ενεργής
Η φυσική άσκηση είναι η καλύτερη θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας. Η άσκηση είναι ο καλύτερος τρόπος να παραμείνουν υγιείς οι αρθρώσεις. Με την άσκηση δυναμώνουν οι μυς που στηρίζουν το σώμα. Δυναμώνει η λειτουργία των πνευμόνων και της καρδιάς ελέγχεται το σωματικό βάρος, ρυθμίζεται το σάκχαρο αίματος. Δεν χρειάζεται απαραίτητα γυμναστήριο, καθημερινές δραστηριότητες όπως η ενασχόληση με την κηπουρική, το περπάτημα και το κολύμπι βελτιώνουν την φυσική κατάσταση. Όποια άσκηση και να κάνετε πρέπει να ακούτε το σώμα σας. Αν η άσκηση δυναμώνει τον πόνο ή αν πονάτε για πάνω από μια ή δύο ώρες μετά την άσκηση κάντε μεγαλύτερα διαλλείματα. Για να αποφύγετε τραυματισμούς ελαττώστε λίγο την ένταση των ασκήσεων.
- Προσέχοντας τις Αρθρώσεις
Ο αρθρικός χόνδρος δεν έχει την δυνατότητα να θεραπεύεται επαρκώς. Επαναλαμβανόμενοι τραυματισμοί και κατάγματα αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης οστεοαρθρίτιδας. Όταν αθλείστε προφυλάσσεται τις αρθρώσεις σας με προστατευτικούς νάρθηκες όπως επιγονατίδες. Σηκώνετε τα βάρη με τους πιο δυνατούς μυς και κάντε συχνά διαλλείματα.
- Διατηρώντας ένα υγιεινό τρόπο ζωής
Πολλοί παράγοντες κινδύνου δεν μπορούν να αλλάξουν. Ο τρόπος όμως διατροφής,άσκησης,ύπνου,αντιμετώπισης του στρες,το κάπνισμα και το αλκοόλ επηρεάζουν την συνολική υγεία αλλά και την υγεία των αρθρώσεων.
Φροντίζετε έναν άνθρωπο με άνοια; Αυτές είναι οι φράσεις που θα πρέπει να αποφύγετε.
1. «Με γνωρίζεις; Ποιος είμαι;»
Αν το άτομο με άνοια σας αναγνωρίζει, θα αισθανθεί προσβεβλημένο από αυτή την ερώτηση. Αν πάλι όχι, θα νιώσει απογοήτευση, άγχος ή και ενοχή. Αντί γι' αυτό και, ανάλογα με τη φύση της σχέσης σας, χαιρετήστε το με τον τρόπο που το κάνατε πάντα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, το να πείτε το όνομά σας μπορεί να βοηθήσει.
2. «Για προσπάθησε να θυμηθείς, πού πήγαμε βόλτα το Σάββατο;»
Μην προσπαθείτε να ελέγξετε τι μπορεί και τι δεν μπορεί να θυμηθεί ο άνθρωπος με άνοια με τέτοιου είδους ερωτήσεις: τον τοποθετούν σε μία πολύ άβολη θέση και διανοητικά, δεν έχουν κανένα απολύτως όφελος. Αντί γι' αυτό, πείτε : «Θυμάμαι τη βόλτα που πήγαμε στη θάλασσα το Σάββατο. Ήπιαμε τον καφέ μας στη λιακάδα. Τι όμορφα που ήταν!». Έτσι, θα βοηθήσετε το αγαπημένο σας πρόσωπο να ανασύρει αναμνήσεις χωρίς να νιώθει την πίεση να αποδείξει ότι μπορεί να τα καταφέρει.
3. «Δεν είναι ότι δεν θυμάσαι! Απλά δεν δίνεις προσοχή όταν σου μιλάω!»
Κι όμως, το πρόβλημα δεν είναι ότι το άτομο με άνοια δεν δίνει προσοχή όταν του μιλάτε. Είναι ότι δεν θυμάται. Ή μπορεί όντως να αντιμετωπίζει προβλήματα συγκέντρωσης και να μην μπορεί να εστιάσει σε αυτό που του λέτε, γι' αυτό και να σας ρωτά ξανά και ξανά τα ίδια πράγματα. Αντί γι' αυτό, αν η υπομονή σας σας το επιτρέπει, επαναλάβετε με ηρεμία την πληροφορία στο αγαπημένο σας πρόσωπο όσες φορές χρειαστεί.
4. «Τι έκανες το πρωί όσο έλειπα;»
Για έναν άνθρωπο που η βασική δυσκολία που αντιμετωπίζει είναι το να θυμηθεί πρόσφατα γεγονότα, το να καταφέρει να διηγηθεί όσα συνέβησαν πριν λίγες ώρες είναι μία εξαιρετικά απαιτητική δοκιμασία. Αντί γι' αυτό, διατυπώστε κλειστού τύπου ερωτήσεις που απαιτούν συγκεκριμένες απαντήσεις (π.χ. "Πήρες τα φάρμακα που σου άφησα στο τραπέζι της κουζίνας;") και εστιάστε κυρίως στο παρόν, για το οποίο τα άτομα με άνοια μπορούν να συζητήσουν με μεγαλύτερη άνεση.
5. «Θα πάμε πρώτα στο γιατρό, μετά θα περάσουμε από τη λαϊκή αγορά και το μεσημέρι θα συναντηθούμε με τα παιδιά για να φάμε όλοι μαζί»
Πολύ συχνά, οι άνθρωποι με άνοια δυσκολεύονται να κατανοήσουν τις πληροφορίες που ακούν όταν η διατύπωση είναι μακροσκελής και περίπλοκη. Αντί γι' αυτό, πείτε αυτό που θέλετε χρησιμοποιώντας απλές, σύντομες προτάσεις και δίνοντας μόνο μία πληροφορία κάθε φορά.
6. «Δεν το κάνεις σωστά. Άστο, θα το κάνω εγώ»
Δραστηριότητες που χάνονται, σπάνια ανακτώνται. Αν αποθαρρύνετε το αγαπημένο σας πρόσωπο από το να ασχοληθεί με μια δραστηριότητα κάθε φορά που κάνει κάποιο λάθος, θέτετε σε άμεσο κίνδυνο τη λειτουργικότητά του. Αντί γι' αυτό, τονώστε την αυτοπεποίθησή του τονίζοντας όλα όσα κάνει σωστά και προσπερνώντας τα λάθη. Ενθαρρύνετέ τον να κινητοποιηθεί και να πλύνει τα πιάτα, να ποτίσει τα λουλούδια, να διπλώσει τα ρούχα - ακόμα κι αν αυτό σημαίνει διπλή δουλειά για εσάς.
7. «Άκουσες τις ειδήσεις; Έγινε πάλι τρομοκρατική επίθεση με δεκάδες νεκρούς!»
Είναι θεμιτό το άτομο με άνοια να είναι προσανατολισμένο στην επικαιρότητα και ενήμερο για τα σημαντικά γεγονότα που συμβαίνουν στην Ελλάδα και στον κόσμο. Ωστόσο, οι εκτενείς αναφορές σε δυσάρεστα ή/και βίαια γεγονότα μπορεί να προκαλέσουν σύγχυση και αισθήματα ανασφάλειας και φόβου. Αντί γι 'αυτό, δώστε τις πληροφορίες που θεωρείτε σημαντικές με απλό τρόπο, διατηρήστε τη συζήτηση σε καθησυχαστικό επίπεδο και επικεντρωθείτε στα καλά νέα της ημέρας.
8. «Μα είναι δυνατόν να πιστεύεις ότι σου πήρα εγώ το δαχτυλίδι; Εσύ μου το χάρισες, το ξέχασες;»
Συχνά, οι άνθρωποι με μεσαίου και προχωρημένου σταδίου άνοια πιστεύουν πράγματα που δεν ισχύουν. Αν έρθετε αντιμέτωποι με μία τέτοια κατάσταση, το να εκφράσετε το θυμό σας όχι μόνο δεν θα φέρει κανένα αποτέλεσμα, αλλά είναι πιθανό να οδηγήσει σε εντονότερα προβλήματα συμπεριφοράς. Αντί γι' αυτό, αλλάξτε διακριτικά θέμα, στρέφοντας την προσοχή του αγαπημένου σας προσώπου σε κάτι άλλο. Πείτε π.χ. "Εντάξει μαμά, έχεις δίκιο, θα στο δώσω πίσω. Έλα τώρα να δοκιμάσεις το γλυκό που ετοίμασα μόνο για σένα!".
9. «Τι είναι αυτά που λες; Ο πατέρας σου πέθανε πριν από 25 χρόνια!»
Η απότομη έκθεση ενός ανθρώπου με άνοια στην πραγματικότητα του θανάτου ενός αγαπημένου προσώπου που συνέβη πριν καιρό μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα να βιώσει την απώλεια και τα δυσάρεστα συναισθήματα που τη συνοδεύουν ξανά από την αρχή. Αντί γι' αυτό, προσπεράστε το συγκεκριμένο θέμα ή αν επιλέξετε να το σχολιάσετε, κάντε το με ευαισθησία και διακριτικότητα.
10. »Πώς είμαστε σήμερα, γλυκιά μου; Μήπως πεινάμε ή διψάμε;»
Η «μωρουδίστικη» ομιλία, η οποία συνήθως χαρακτηρίζεται από αργό ρυθμό, υπερβολικό τονισμό και αυξημένη ένταση, κάνει τα άτομα με άνοια να νιώθουν ανίκανα και υποδεέστερα. Αντί γι' αυτό, αντιμετωπίστε τον άνθρωπο που ξεχνά ως ισότιμο συνομιλητή, φροντίζοντας ωστόσο να απλοποιείτε τα νοήματα στο βαθμό που είναι κατάλληλος για το στάδιο της νόσου στο οποίο βρίσκεται.
Αντί επιλόγου
Οι παραπάνω συμβουλές έχουν ως στόχο να βελτιώσουν την ποιότητα της επικοινωνίας σας με το αγαπημένο σας πρόσωπο και ταυτόχρονα, να προστατέψουν την αξιοπρέπεια και την αυτοεκτίμησή του. Αν, ωστόσο, έχετε χρησιμοποιήσει στο παρελθόν ή χρησιμοποιήσετε στο μέλλον κάποιες από αυτές τις φράσεις, μην νιώθετε ενοχές. Όπως ακριβώς δεν υπάρχει ο «τέλειος» γονιός, έτσι δεν υπάρχει και ο «τέλειος» φροντιστής. Θυμίστε στον εαυτό σας ότι κάνετε ότι καλύτερο μπορείτε. Η άνευ όρων αγάπη μαζί με την υποστήριξη και έγκυρη ενημέρωση και εκπαίδευση σχετικά με τις προκλήσεις τις νόσου θα σας βοηθήσουν να φροντίσετε τον άνθρωπό σας -και εσάς τους ίδιους- με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.